Dostrzeganie bliźnich i odkrywanie wartości. Materiały na wesoło i na bardzo poważnie, o nas, dla Was i o całym świecie. Nieoficjalna strona katolicka (także dla niekatolików i wątpiących).
Duszek Strona Duszyczek i Duszków - Internetowa wspólnota pomocy i wsparcia duchowego. Rozmowy, wartości, intencje
DUSZKI.PL
a tak dokładnie to Duszyczki i Duszki (*) - czyli "Duszkowo" :-)
Dzisiaj jest: 2024-11-21 16:59:52 Aktualizacja dnia: 2024-10-27 09:32:05
Duszka
MiloscMilosc Gdy oczekujesz pomocy lub sam(a) chcesz innym pomagać. Albo chciał(a)byś porozmawiać o czymś ważnym lub choćby tylko o wczorajszym podwieczorku :-) Dla wszystkich, w każdym wieku - od 0 do 201 lat ;-)
[an error occurred while processing this directive]
Strona główna Teksty i inne Intencje Dla Gości Dla Duszków Poczta Duszków Kontakt i Info
Modlitewnik Archiwum Dodaj intencję Galeria i eKartki O Duszkach Forum Księga Gości
Rocznica 18 lat oficjalnego działania Duszków w dniu 01.11.2023 i 17 lat strony Duszki.pl! (*):-) Serdecznie zapraszamy!
UWAGA! Ten serwis, strona i podstrony mogą używać cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)!

baranek Radosne Święta


Udekoruj jajko i wyślij z życzeniami


jajko

Coś smacznego


Jajka z szynką w majonezie

Składniki- 4 jajka na twardo
- 8 plasterków chudej szynki
- 4 łyżki majonezu
do przybrania:
- liście sałaty
- zielona pietruszka
- szczypiorek
- plasterki pomidorów albo ogórków
Sposób przyrządzania:
Obierz jajka i przekrój wzdłuż na pół. Połówki zawiń w plasterki szynki i ułóż ukośnie rzędem na półmisku. Polej majonezem, przybierz dodatkami.


Sałatka jajeczno kukurydziana

jajka - 4 szt
kukurydza z puszki - 1 szt
majonez - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta


Odsączyć puszkę kukurydzy, jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą, posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.



Pasta jajeczno-paprykowa

Składniki na 4 porcje

•  6 jaj ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
  
•  2 konserwowe papryki razem z odsączonymi warzywami z zalewy
  
•  1 pęczek szczypioru
  
•  dowolnie: 1 łyżka sosu tatarskiego lub majonezu lub jogurtu
  
•  sól, pieprz
  

Etapy przygotowania

1.  Wszystkie składniki za wyjątkiem szczypioru wrzucamy do wysokiego naczynia lub miksera i blenderujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy, dodajemy do pasty - całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na grzankach innym pieczywie lub krakersach.
    
2.  Warto przypomnieć, że jajka na twardo gotujemy 8 minut a na miękko 3 min w osolonej wodzie co zapobiega pękaniu skorupek.


Wielkanocny sos do wędlin     

Skład:
Kwaśna, gęsta dobra śmietana
majonez
jajka na twardo
szczypiorek
marynowane ogórki
kiszone ogórki,
marynowane malutkie cebulki
marynowane grzybki (koniecznie)
chrzan
kapary
sól, cukier
troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie).

Wykonanie:
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji,  2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza.  Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty.





 


    
 

linia
Dostrzeganie bliźnich i odkrywanie wartości. Materiały na wesoło i na bardzo poważnie, o nas, dla Was i o całym świecie. Nieoficjalna strona katolicka (także dla niekatolików i wątpiących).
Powrót na stronę główną      Info o stronie, kontakty, prawa autorskie itd.      Legalność materiałów i oprogramowania na stronie Duszki.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone (o ile nie zaznaczono inaczej) co do materiałów umieszczonych na stronie, podstronach, skrótach - zarówno jeśli chodzi o teksty, rysunki, muzykę, filmy - są one wytworem i własnością zespołu redakcyjnego Duszki.pl. Pozostałe materiały umieszczamy za zgodą ich twórców.
Warunki korzystania z materiałów na stronie Duszki.pl
Informacje o ochronie, przetwarzaniu danych osobowych, zapytania i zgloszenia
Ochrona danych osobowych na stronie Duszki.pl
Prywatne serwery Zbigniewa Kuleszy zjk.pl. Aktualny dostawca Internetu - Vectra.pl, Wszelkie prawa zastrzeżone. Zespół redakcyjny duszki.pl: redakcja@duszki.pl
W sprawie treści i działania strony oraz w sprawie funkcjonowania i udostępniania treści na serwerach duszki.pl - kontakt z administratorem: duszek@duszki.pl lub zjk7@wp.pl

Valid HTML 4.01 TransitionalValid XHTML 1.0 TransitionalPoprawny CSS!Poprawny CSS!

Copyright (c): Zbigniew Kulesza, Sieradz 2006-2024